Food, Geen categorie, Lifestyle

REVIEW – Choc-O-Fair chocolade met karamel & zeezout!

Als er iets is wat bijna iedereen wel lekker vindt, is het wel chocola! Tony Chocolonely chocolade is de laatste tijd helemaal populair. Laatst kwam mijn vriend thuis met een andere fair trade chocolade die iets goedkoper is, namelijk van Choc-O-Fair. Misschien een goedkopere, lekkere alternatief voor Tony Chocolonely?

Deze chocoladereep is van het merk Choc-O-Fair en is gemaakt van fairtrade chocolade. Dit betekent dat de arbeiders en cacaoboeren worden voorzien van een eerlijk inkomen en worden geholpen een betere plek te krijgen in de handelsketen zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in de toekomst. Wanneer je dus voor fairtrade chocola kiest, weet je dat het op een eerlijke manier verworven is en dat je bijdraagt aan beter bestaan voor iedereen die betrokken is bij de productie (1).

Deze chocola van Choc-O-Fair is dus in ieder geval fairtrade en dat geeft toch altijd wel een goed gevoel om hier voor te kiezen.

Dan nu over de chocola zelf haha! Ik proefde de chocola in de smaak milk chocolate with caramel and seasalt. Deze smaak hebben ze ook bij de Tony Chocolonely repen en die vond ik errug lekker dus ik was erg benieuwd hoe deze van Choc-O-Fair zou smaken!

De Choc-O-Fair Milk Chocolate with caramel and seasalt is o.a. verkrijgbaar bij de Action voor € 1,69 en bevat 200 gram. 

Wat me als eerste opviel, is dat de chocola gewoon een reep van normale dikte is. Vergeleken met de Tony’s is ie dus een stuk dunner. Ik denk zelf dat ik het niet zo erg vindt, want dan krijg je ook niet ineens zo’n grote hoeveelheid dus kun je er lekker lang van genieten haha.

Als ik een stukje afbreek zie ik de stukjes karamel en zeezout zitten en dat ziet er toch wel erg lekker uit!

Zelf hou ik eigenlijk helemaal niet van stukjes in iets, ik hou bijvoorbeeld ook niet van chocolade met noten erin. Ik heb dus echter al de Tony Chocolonely karamel en zeezout geproefd en daarbij vond ik het ineens niet zo erg! En bij deze had ik precies hetzelfde, ik vond het heel erg lekker! Ik heb altijd wel dat ik er even aan moet wennen maar daarna is het toch erg lekker. Die grove stukken zout geven juist een sterke smaak er en de karamel is ook precies goed. Er zit niet te weinig in maar ook niet teveel want dan wordt het al snel veel te zoet.

Ik vind het een heerlijke chocoladereep! Ondanks dat het natuurlijk chocola blijft en het niet zo gezond is, zou ik deze choc-o-fair chocolade zeker eens proberen! Ik vind ‘m eigenlijk ook niet onderdoen voor de Tony Chocolonely. Het is lekkere chocolade met iets meer bite door de karamel en zeezout. De dikte vind ik ook prima, zo’n hele dikke reep hoeft niet persé van mij! Hij smaakt dus goed en is relatief goedkoop. En dat het fairtrade is, is natuurlijk ook mooi meegenomen!

Hebben jullie deze chocolade wel eens geproefd? Of de Tony Chocolonely in dezelfde smaak? Wat vonden jullie ervan? 

Wat je misschien ook leuk vindt!

6 thoughts on “REVIEW – Choc-O-Fair chocolade met karamel & zeezout!

 1. Ik heb deze reep niet geproefd, hou zelf ook meer van puur :) Maar in ieder geval een mooi begin dat de Action ook voor fairtrade gaat. Een eerste stap!

  Ik hoop wel dat de ‘niet fairtrade’ chocolades uiteindelijk dan ook echt uit het schap verdwijnen.. Anders schiet het nog niet op.

  En of deze reep nou al echt ‘fair’ is…Met 0,75 per 100 gram, daar moet nog kosten af voor de Action, de chocoladefabriek, het vervoer, etc Er blijft dan hoe dan ook niet veel voor de cacaoboer over.

  Maar ach, laat het een begin zijn, op weg naar een eerlijkere wereld :)

  1. Ja het is in ieder geval een begin! En er zitten volgens mij wel echt bepaalde criteria aan waar de producent aan moet voldoen voordat het het keurmerk fairtrade krijgt, dus het zal sowieso beter zijn dan de niet fairtrade producten!

 2. Ik hou wel van pure chocolade maar ik durf de variant karamel zeezout nog steeds niet te proberen haha! Het lijkt me zo’n gekke smaak! Toch ben ik ook wel nieuwsgierig dus misschien ga ik deze goedkopere variant wel even proberen.

 3. Volgens mij kun je Tony’s Chocolonely niet vergelijken met deze Choc-o-fair repen.
  Waar het Tony’s om gaat is dat het óók slaafvrij is.
  Beiden zijn fairtrade, en geven dus voor de cacao in hun repen een goede prijs aan de cacaoboeren. Maar bij Choc-o-fair kunnen deze boeren nog steeds slaven in dienst hebben en bij Tony’s niet.
  (voor zover ik het begrepen heb)
  Andere goede fairtrade merken: Bio+, Green & Black’s organic en Fairtrade orginal :)
  ( https://www.rankabrand.nl/chocolade-merken/page/1 )

  1. Ze zijn beide Fairtrade en dat was de reden waarom ik de vergelijking maakte met Tony Chocolonely. Wat je zegt over de boeren wist ik niet, dat zou ik dan nog even uit moeten zoeken 😉 Bedankt voor je opmerking in ieder geval en tips voor andere fair trade merken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *