Food, Geen categorie

Vetarm dieet beter dan koolhydraatarm dieet?

De afgelopen jaren zijn er enorm veel diëten aan ons voorbij gekomen, suikervrij, glutenvrij, vetarm, koolhydraatarm en noem maar op. De laatste twee wil ik behandelen in het artikel van vandaag. Ik las namelijk een artikel van VoedingNu dat er meer gewichtsverlies zou zijn bij een vetarm dieet dan bij een koolhydraatarm dieet. Is dit ook zo?

Eerlijk gezegd heb ik koolhydraatarme diëten altijd al een beetje onzin gevonden. Koolhydraten kun je juist beter gebruiken als brandstof voor je lichaam want deze bevatten minder calorieën. Je zou eerder moeten bezuinigen op de vetten, want die bevatten veel meer calorieën. En dan natuurlijk wel op de verzadigde vetten. Maar dat is persoonlijke mening 😉 Maar ik vind het nu dus wel extra interessant dat hier een onderzoek naar gedaan is, daar gaat het artikel van VoedingNu namelijk over.

Ik zal even kort vertellen hoe het onderzoek is uitgevoerd en wat de resultaten waren. Het onderzoek is een Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door de Amerikaanse National Institutes of Health. De studie omvatte 19 deelnemers die allen aan obesitas leden. Eerst volgenden ze 5 dagen een baseline-dieet waarna een 6 dagen durend dieet volgde die 30% minder energie leverde (dan het baseline-dieet) door de beperking van vetten of door beperking van koolhydraten. Na een pauze van 2-4 weken werd vervolgens het andere dieet gevolgd na eerst weer 5 dagen het baseline-dieet gevolgd te hebben. Een aantal dingen zijn daarna gemeten en bekeken zoals de insuline afgifte, vet verbranding en het gewichtsverlies.
Uit de studie blijkt dat het dieet waarin de koolhydraten beperkt werden, leidde tot minder insuline afgifte, meer vet verbranding en meer gewichtsverlies. Bij het vet arme dieet vond geen verandering plaats in de insuline afgifte of vet verbranding, maar was er significant veel meer gewichtsverlies dan bij het koolhydraatarme dieet.

Het is geen sterk onderzoek (zo werden er maar 19 mensen onderzocht) dus een echte conclusie kunnen we er helaas niet uit trekken. Ook vind ik dat de resultaten niet echt één duidelijke winnaar aanwijzen. Bij een koolhydraatarm dieet vind er namelijk ook wel gewichtsverlies plaats (en andere positieve dingen) maar bij een vetarm dieet is dat in dit onderzoek meer. Ook niet echt een sterke conclusie dus. Er zijn ook heel veel studies die beweren dat een vetarm dieet juist beter is dan een koolhydraatarm dieet maar er zijn ook studies die dit onderzoek juist ondersteunen. Echt meer weten we nu dus ook eigenlijk niet.

Als je het interessant vindt, zou ik je zeker eens aanraden het artikel te lezen. Deze kun je hier vinden! Bij deze studies zijn ook héél veel referentie onderzoeken aangegeven waarbij een aantal dus wel de uitkomst van deze studie bevestigen en andere dus juist niet. Zo blijkt maar weer dat ook de wetenschap nog niet alles weet en dat er nog geen keiharde bewijzen zijn dat een vetarm dieet beter is dan een koolhydraat dieet. Voeding in het lichaam is ook zo’n complex iets, waarbij zoveel verschillende factoren meespelen en processen plaatsvinden. Er worden ook steeds weer nieuwe dingen ontdekt die oudere aannames weer verwerpen. Wat is nu goed voor je en wat niet? Wat is gezond en wat niet? Helaas kan ik het antwoord daar ook niet op geven. Ik kan alleen maar blijven rondkijken en me verdiepen in onderzoeken. Er wordt tegenwoordig zoveel verteld over voeding waarvan de helft niet waar is of niet wetenschappelijk is onderzocht. Probeer dus kritisch te blijven en niet alles meteen aan te nemen!

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om ook eens zo’n artikel te lezen. Ik heb me de afgelopen tijd weinig op voeding gericht, maar wil dat nu toch wel echt weer meer gaan doen. Het sluit aan bij mijn opleiding en ik vind het leuk om me er meer in te verdiepen, meer over te weten te komen en daarover te schrijven. Als er dingen waarover jullie meer willen weten, laat het me weten en dan schrijf ik er graag een artikel over!

Hebben jullie wel eens een koolhydraat of vetarm dieet gevolgd? Hoe ging dat en wat waren de resultaten? Ik ben erg benieuwd! :)

Bron foto1foto 2

Wat je misschien ook leuk vindt!

3 thoughts on “Vetarm dieet beter dan koolhydraatarm dieet?

  1. Zelf eet ik ook al jaren vet arm, en zo min mogelijk suiker voor een te hoge cholestrol die ik heb. Ik zie bepaalde dieten of de lifestyle meer als medicijn bij mij. Of een bepaalde dieet nou goed voor je is geen idee sommige niet heb ik op gevangen uit mijn studie omdat je verzichtig moet zijn met te korten. 😉 wel interessant onderwerp om te lezen!

  2. Ik heb beide gedaan, maar beide niet met blijvend resultaat. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat een dieet gewoon niet werkt. Een gezonde levensstijl, geen voedingsmiddelen schrappen maar alles met mate.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *