Vegan omega 3

Doorheen de laatste jaren is het belang van vitamines en andere broodnodige supplementen een actief onderwerp geworden, op blogs, social media, en simpelweg in onze leefwereld. Door de corona-pandemie, en verzwakking van onze immuniteitssysteem is het zeer belangrijk om genoeg vitamines etc. binnen te krijgen om onze gezondheid bij te sturen, en immumtie te verbeteren. Oliën zoals Omega-3 en Omega-6, zijn enkele van de meest aangeraden supplementen om door onze voeding op te nemen, maar waarom?

Omega 3

Omega 3 is een vetzuur met meerdere belangrijke rollen in ons lichaam. Door de natuurlijke tekort in ons lichaam, is het belangrijk dat we de inname zelf op peil houden. Omega 3 is bekend voor zijn werking als cruciale rol in de ontwikkeling van zenuw-en hersenweefsel. Het is daarom zeer belangrijk dat zwangere vrouwen, baby’s en ook kinderen, deze vetzuren voldoende binnenkrijgen ter ontwikkeling. 

Moedermelk bevat van nature al veel omega 3, om deze reden. Ook minimaliseert Omega 3 de kans op hart-en vaatziekten, doordat omega-3 vetzuren EPA & DHA voornamelijk de nuchtere triglyceriden-waarden (TAG) in het bloed verlagen. Daarnaast heeft Omega 3 ook een gunstige invloed op het immuunsysteem, door de verhogende werking van de weerstand tegen ziekten en ontstekingen. De inname is aanbevolen aan iedereen, sporters, niet-sporters en alle leeftijdsklassen.

Omega 6

Omega-6 gaat hand in hand met Omega-3, en het is belangrijk om deze verhouding in balans te houden. Best consumeer je deze allebei, omdat je anders risico loopt op een overdosis aan het ene, en een onder dosis aan het ander, wat uiteraard niet gezond is. Het meest bekende omega-6 vetzuur is linolzuur. Ook omega 6 vermindert het risico op hart- en vaatziekten en maakt deel uit van een gezond voedingspatroon. Plantaardige oliën bevatten linolzuur. Het lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken, dus moet ook Omega 6 uit de voeding worden gehaald. 

Zoals gezegd, is het belangrijk om je doseringen onder controle te houden, door de risico’s eraan verbonden. Omega-6 heeft gunstige werkingen, maar net zoals Omega-3 ook risico’s. Een risico dat enkel bij Omega-6 voorkomt bij een overdosis, is de omzetting in arachidonzuur. Dit zuur stimuleert ontstekingen wat tot allerlei klachten kan leiden zoals astma, reuma, artrose, eczeem en oedeem. Ook rood vlees bevat arachidonzuur.

Supplementen en dosering

Ondanks zijn belang, maakt ons lichaam dit niet genoeg aan en is het dus belangrijk dat we dit extra binnen  te krijgen.Naast oliën en zaden zoals lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad, is de bekendste vorm van Omega 3 is visolie. Het vetzuur komt namelijk voor in vette vis en dus is visolie rijk aan Omega 3. Ook sommige margarines bevatten Omega 3, door de toegevoegde visolie. Je kunt Omega 3 consumeren in de vorm van vegan omega 3 supplementen. 

Leave a Comment