Een bevalling, dat is niet niks. Een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Daarom wil je natuurlijk dat dit goed verloopt. Sommige mensen willen graag thuis bevallen maar soms is bevalling in een ziekenhuis noodzakelijk. Ben je zelf in verwachting? Dan heb je wellicht allerlei wensen, over hoe de bevalling moet lopen. Deze kun je eenvoudig vermelden in een geboorte plan. Dit is niet alleen voor jezelf bedoeld maar ook voor je partner en de verloskundige/overige zorgverleners. De verloskundige kan door dit te lezen, rekening houden met jouw wensen en verlangens.
Wat voor voordelen heeft een geboorte plan?
Zo’n plan heeft vele voordelen. Want doordat je zo’n plan maakt kunnen een hoop angsten en twijfel bij je weggenomen worden, omdat je doorspreekt met de verloskundige wat je belangrijk vindt. Ook van te voren kun je aan de hand van het plan, al je vragen stellen. Het is dus een superhandig communicatiemiddel voor de verloskundige! EN het zal je veel rust geven om van te voren alles duidelijk te hebben. Zo kan er zo weinig mogelijk fout gaan tijdens de bevalling.
Wat staat er precies in een geboorte plan?
Maar wat staat er nu precies in? Je kunt erin vermelden op welke plaats je wilt bevallen. Thuis, in het ziekenhuis, enzovoorts. Ook wie je er graag bij wilt hebben kun je erin vermelden. Tevens kun je vermelden of je nog wensen hebt omtrent muziek, sfeer en temperatuur. Ook welke houding voor jou het meest gewenst is tijdens de bevalling, kun je aangeven. Wil je een keizersnede, of niet? Soms heb je hierin geen keus. Toch kun je wel vermelden hoe jij denkt over deze ingrepen. Tot slot kun je nog opschrijven wat er met de placenta dient te gebeuren. En wie pakt de baby aan bij de geboorte, jij of je partner? Ook wie de navelstreng door mag knippen is van belang. Houdt er wel rekening mee dat er soms afgeweken moet worden van het geboorte plan, indien er bijvoorbeeld complicaties optreden. Uiteraard zullen jouw wensen zoveel mogelijk in acht genomen worden.